afval in het riool

Afval in het riool

Het is van belang dat u goed oplet wat u door uw riool laat gaan. WC papier heeft een structuur die geen problemen hoort te geven, ook wanneer het nat is hoort het door uw riool te spoelen zonder moeilijkheden te geven. Vuil water, wc papier en ontlasting kunt u allen gewoon door het riool spoelen. Als u een afwijkend systeem heeft zoals, drukriolering, inpandig afvalwaterpomp of IBA, spoel dan niet uw natte WC papier door het riool. U kunt het WC papier samen met andere materialen in uw afval kwijt.

Niet door het riool

De volgende materialen horen niet in uw riool: vetten en olie, luiers, wc papierrol, doekjes voor schoonmaak en baby’s, condooms, damesverband, korrels van de kattenbak, voedselresten, verf, chemische resten van o.a. medicijnen en weefsels. U voorkomt veel problemen door deze producten niet door het riool te spoelen. Niet alleen zult u onnodige kosten besparen het is ook het milieuvriendelijkst.

Verstoppingen door olie en vet

Zorg ervoor dat u geen olie of vet door uw riool spoelt. Als u graag een patatje frituurt, verwijder het frituurvet dan zorgvuldig uit de pan en plaats het bij het afval. Gebruikt u andere olie, bijvoorbeeld om te wokken of bakken, voorkomt dat ook deze oliën niet in het riool terecht komen. Olie en vet gaan stollen in uw riool. Het heeft grote gevolgen die als u de olie door het riool spoelt en problematiek kan zich meteen ontwikkelen. Door het doorspoelen van vetten en olie gaat mogelijk uw wasbak of WC overspoelen. Voorkom daarom dat deze vetten in uw riool terecht komen.

Recyclen of weggooien

U kunt vaak oud frituurvet laten hergebruiken. Het vet wordt gebruik om biobrandstof van te maken. Het vet kan worden, na iets af te zijn gekoeld, terug gegoten worden in de originele verpakking. U vindt bij uw sportclub of supermarkt een afvalcontainer die geel is. In deze afvalcontainer kunt u het vet kwijt. Op deze manier wordt het frituurvet vernieuwd. Uw supermarkt of sportclub heeft een financiële meevaller door dit systeem en de natuur zal u dankbaar zijn. Als u het niet laat hergebruiken, doe het vet dan in een kartonnen pak en gooi het weg bij uw restafval. U kunt het gesmolten vet met een bijvoorbeeld een trechter in het pak gieten.

Offerte aanvragen

Om u direct door te verbinden met de specialist bij u in de buurt vragen wij u om onderstaand uw provincie te selecteren.

Utrecht: 088 444 7690 Flevoland: 088 444 7690
Zuid Holland: 088 444 7691 Noord-Holland: Gratis offertes