wateroverlast door hoosbuien

Wateroverlast door hoosbuien

Een hoosbui is een hele harde regenbui waarbij er heel veel regen valt, dit kan oplopen tot meer dan 30 millimeter water in een uur. Dit zijn omgerekend drie emmers water per vierkante meter. De riolering draait dan op volle toeren om dit water allemaal te kunnen verwerken. Lukt dit niet, dan moet de weg het overtollige water opvangen. Daarom liggen de wegen ook een stukje lager dan onze huizen. Doordat het water op de weg blijft liggen, stroomt het niet onze woningen binnen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt natuurlijk ook zelf wat doen om wateroverlast na hoosbuien in uw woning of riolering te voorkomen. U hebt kunnen lezen dat u bij een laaggelegen garageafrit u de goot van de afrit kunt verdiepen of verbreden. Daarnaast kunt u de ingang van uw voor- en achterdeur verhogen zodat hier geen water doorheen kan stromen als het water hoog staat. Wilt u graag weten of uw afvoer al dat water wel aan kan, schakel dan een loodgieter in die uw leidingen en riool controleert of deze nog sterk genoeg zijn. Dit zijn tips om uw eigen woning te verbeteren en te beschermen tegen al het water van een hoosbui. Naast dat u uw eigen woning goed beschermt, kunt u ook denken om omwonenden. Rij daarom niet te hard met uw auto door de straat als er veel water op de weg ligt. De golven die ontstaan, kunnen net de druppel zijn en een woning toch van binnen nat maken.

Direct contact

Riolering Direct heeft een 24 uursservice in het leven geroepen, wat inhoudt dat u ons bij urgente problemen altijd kunt bereiken. Bent u de dupe van hoosbuien en heeft u direct een expert nodig die het riool voor u weer ontstopt? Neem dan gerust contact met ons op. Liever telefonisch contact? Selecteer voor het juiste telefoonnummer uw provincie: Zuid-Holland, Noord-Holland , Utrecht of Flevoland.

Offerte aanvragen

Om u direct door te verbinden met de specialist bij u in de buurt vragen wij u om onderstaand uw provincie te selecteren.

Utrecht: 088 444 7690 Flevoland: 088 444 7690
Zuid Holland: 088 444 7691 Noord-Holland: Gratis offertes

Wanneer ontstaan er problemen?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er waterschade en problemen aan het riool ontstaan na hevige regenval. Voor u een aantal voorbeelden op een rijtje. Heeft u een acuut probleem met uw riolering door een hoosbui en hulp nodig van een rioleringsbedrijf? Schroom dan niet en vult u gerust het contactformulier in. Onze rioolservice staat 24 uur per dag voor u klaar in het geval van spoed.

Oplossingen

Er zijn enkele oplossingen om wateroverlast bij een hoosbui te voorkomen. Omdat de aarde steeds meer opwarmt, neemt de kans op hoosbuien steeds meer toe. Er zijn enkele oplossingen die kunnen helpen tijdens wateroverlast, deze zijn echter vaak duur of werken niet altijd goed. Voor u een aantal oplossingen op een rijtje.

Hoog wegdek

Ligt uw woning lager dan het wegdek, dan is de kans groter dat te maken krijgt met waterschade. De meeste wegen liggen namelijk lager dan de woningen om het water op te kunnen vangen. Doordat dit niet het geval is, zoekt het water lager liggende gedeeltes. Schakel de gemeente in als dit het geval is, zij kunnen u helpen om dit probleem op te lossen.

Onderop een heuvel

Woont u onderaan een heuvel, dan krijgt u te maken met veel water tijdens een hoosbui. Het water dat op de heuvels valt, zal naar beneden stromen en bij uw woning terecht komen. De gemeente kan voor een oplossing zorgen, schakel deze daarom in als u te maken krijgt met wateroverlast.

Slecht of laaggelegen afvoer

Een slechte of een laaggelegen afvoer zal veel te voorduren krijgen tijdens een zware regenbui. Dit kan als gevolg hebben dat de afvoer het begeeft en het water uw woning in stroomt. Voor dit probleem kunt u het beste bij een loodgieter terecht die uw afvoer kan repareren en versterken.

Garage met afrit

Sommige huizen hebben een laaggelegen garage met een afrit. Doordat dit een laaggelegen plek is, zal het water hier ophopen en voor veel overlast zorgen. Een oplossing voor dit probleem is door de goot voor uw afrit te verbreden of te verdiepen.

Ondergrondse waterberging

Een groot voordeel van deze oplossing is dat het afvalwater en het regenwater gescheiden blijven. De waterberging wordt onder de weg geplaatst en is daarom niet zichtbaar. Het is echter een dure investering als alle wegen eruit moeten om een waterberging te laten plaatsen. Bij oude wegen die vervangen gaan worden is het een goede maatregel.

Straat verlagen

Een straat die verlaagd is, kan meer water opvangen tijdens een regenbui. Doordat de straat het water op kan vangen, zullen de huizen minder last hebben van wateroverlast. Dit is ook een dure oplossing, tenzij het bij een oudere weg wordt gedaan die aan vervanging toe is, is het een goedkopere optie.

Water naar een openbare ruimte

Het water wordt via waterpijpen naar openbare ruimte geloodst zoals een park of een plein. Bij een grote hoeveelheid neerslag, kan het water toch worden opgevangen. Deze oplossing is goedkoper dan de voorgaande oplossingen. Het is alleen wel een gek idee dat bijvoorbeeld een parkje onderwater staat.

Meer open water

Sloten en kanalen zorgen voor een goede afvoer van regenwater. Het gaat alleen niet altijd snel genoeg waardoor er alsnog wateroverlast ontstaat. Een oplossing voor dit probleem is door de sloten en kanalen te vergroten om zo hun afvoercapaciteit te vergroten. In veel gevallen kan dit gemakkelijk gedaan worden waardoor het een relatief goedkope oplossing kan zijn.